Permohonan Diploma Kolej Vokasional Lepasan SPM 2022/2023

Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022/2023 berpeluang untuk melanjutkan pengajian dalam bidang kemahiran boleh memohon Program Diploma Kolej Vokasional Lepasan SPM 2022/2023.

Berikut adalah info mengenai program ini.

Mengenai Kolej Vokasional

Kolej Vokasional merupakan institusi yang menawarkan aliran vokasional dan latihan kemahiran.

Aliran vokasional menjurus kepada Sijil Vokasional Malaysia dan Diploma Vokasional Malaysia manakala latihan kemahiran menawarkan Sijil Kemahiran Malaysia.

Antara kelebihan yang bakal diperoleh kepada pelajar yang memasuki kolej ini adalah seperti berikut:

 • Yuran pengajian percuma.
 • Semua program telah mendapat akreditasi penuh MQA dan MBOT.
 • Tempoh pengajian adalah 2 tahun + On-The-Job-Training.
 • Pembudayaan inovasi dalam pengajian.
 • Kurikulum berteraskan industri.

Tempoh Pengajian Di Kolej Vokasional

Tempoh pengajian di kolej ini adalah 2 tahun bagi pengajian di peringkat Sijil dan 2 tahun 6 bulan di peringkat Diploma (termasuk 5 bulan On The Job Training).

Murid yang berjaya di peringkat Sijil akan dianugerahkan Sijil Vokasional Malaysia (SVM) dan murid yang dianugerahkan SVM serta melepasi syarat kemasukan layak menyambung pengajian di peringkat Diploma di Kolej Vokasional yang sama.

Selain itu, murid yang tidak melepasi syarat kemasukan ke peringkat Diploma akan menyambung pengajian di Kolej Vokasional yang sama dalam bidang kemahiran dan dianugerahkan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) berdasarkan tahap kompetensi yang dicapai.

Mereka yang lulus pengajian di peringkat Diploma akan dianugerahkan Diploma oleh Senat Kolej Vokasional, Kementerian Pendidikan Malaysia.

Kursus Yang Ditawarkan Di Kolej Vokasional

Kursus yang ditawarkan melalui institusi ini adalah seperti berikut:

Teknologi ElektrikProgram ini menyediakan murid kepada sistem kuasa, arus (DC & AC), penyelenggaraan, pemasangan dan menguji elektrik domestik dan industri, kawalan motor, sengaraan kejuruteraan, melukis dan mentafsir litar serta memahami akta elektrikal dan peraturan pemasangan yang ditetapkan.
Teknologi ElektronikProgram ini memberi penekanan kepada mentafsir dan mengenalpasti simbol, komponen dan lukisan skematik, memahami, menguji dan mengira litar, prinsip kejuruteraan elektronik, pemasangan dan penyelenggaraan sistem audio dan video, digital, elektronik kuasa, sistem kawalan, sistem komunikasi dan industri robotik.
Teknologi Pemesinan IndustriProgram ini menawarkan pendedahan kepada amalan bengkel pemesinan industri, lukisan teknikal dan geometri, rekabentuk pembuatan terbantu komputer, mengenalpasti jenis, senarai alatan dan pengoperasian mesin industri.
Teknologi KimpalanProgram ini menyediakan murid kepada kimpalan mengikut aras bs/aws, proses dan teknik, pengkelasan bahan logam, teknik. Tata cara serta teknik pemotongan mekanikal dan haba, lukisan kejuruteraan, fabrikasi, pemasangan kimpal paku dan kimpal arka logam berperisai. Di samping itu, murid juga didedahkan dengan automasi komputer.
Teknologi AutomotifProgram ini memberi pendedahan asas enjin kenderaan bagi menimbulkan minat murid supaya bersedia dan berusaha untuk melanjutkan pembelajaran ke peringkat tertinggi dalam bidang automotif, menjadi modal insan yang berkemahiran dan dapat menyumbang ke arah pembangunan negara.
Teknologi Penyejukan & Penyamanan UdaraProgram ini memberi pendedahan kepada murid mengendali bahan pendingin, memasang kipas pengudaraan, memasang unit penyaman udara jenis tingkap dan jenis pisah supaya dapat melakukan kerja memasang, menservis, mengesan dan membaikpulih kerosakan mengikut prosedur yang betul seterusnya berupaya mengikuti kemahiran di peringkat yang lebih tinggi untuk meningkatkan taraf hidup serta menjadi tenaga kerja mahir dalam industri penyamanan.
Teknologi PembinaanProgram ini memperkenalkan murid kepada asas pembinaan sesuatu struktur. Murid akan didedahkan dengan bahan-bahan binaan, caracara asas pembinaan, asas lukisan pelan, keselamatan industri, asas kejuruteraan elektrik dan elektronik, pengurusan industri
Teknologi Pemprosesan Kayu dan KemasanProgram ini memberi pendedahan kepada murid tentang seni pembuatan perabot dan bagaimana membuat finishing agar setiap rekaan kelihatan sesuai digunakan.
Seni KulinariProgram ini mendedahkan murid kepada operasi dan penyelenggaraan dapur, penyediaan makanan dan restoran, penyediaan pencuci mulut, masakan Timur dan Barat, kuih tempatan, roti, pasteri dan manisan, seni makanan, penyediaan makanan halal dan pengurusan makanan.
Bakeri & PastriProgram ini menawarkan murid berkaitan penghasilan dan penyediaan roti, kek, manisan. Coklat, pasteri, pencuci mulut, donut, pau, pizza, membuat dan menghasilkan resepi baru dan istimewa serta pengurusan kos dan perniagaan dalam bidang ini.
PelanconganProgram ini menyediakan murid dalam industri pelancongan di mana pendedahan dalam bidang pengurusan acara, pengoperasian agensi pelancongan dan penguasaan dalam komunikasi bahasa asing serta kemahiran dalam pemasaran dan jualan.
Seni Reka FesyenProgram ini menyediakan murid tentang jenis, klasifikasi dan alatan jahitan serta fabrik dan tekstil, memberi pendedahan tentang aliran bagi pakaian yang berkualiti serta bersesuaian dengan tema dan kegunaan pasaran tempatan dan antarabangsa mengikut fesyen terkini.
KosmetologiProgram ini mendedahkan murid kepada penjagaan dan rawatan wajah dan anggota badan, penggayaan rambut, seni make-up, refleksologi serta amalan kesihatan dan kebersihan, pengurusan dan pengoperasian salon.
Pengajian Awal Kanak-kanakProgram ini memberi pendedahan murid dalam perkhidmatan penyediaan pusat penjagaan kanak-kanak dari peringkat bayi sehinggalah peringkat sekolah rendah. Pengurusan pembelajaran, perkembangan tumbesaran, penyediaan pemakanan keselamatan tempat tinggal serta pengurusan aset kewangan dan operasi.
Pengurusan PerniagaanProgram ini dibentuk bagi menyediakan murid dalam bidang pemasaran, perakaunan, operasi, komunikasi, keselamatan pekerja, keusahawanan dan etika serta protokol perniagaan.
Kesetiausahaan PentadbiranProgram ini menyediakan murid dalam pengurusan dan pentadbiran pejabat, keupayaan dalam menggunakan aplikasi perisian pejabat bagi menyediakan minit mesyuarat, laporan dan lain-lain. Penyediaan dokumen penting dalam kerja pentadbiran.
InsuransProgram ini menawarkan murid untuk mengenalpasti jenis, prinsip, fungsi, tata cara, underwriting, proses, perundangan dan pengurusan sistem insurans serta etika dan salah laku dalam perniagaan insurans.
PemasaranProgram ini memberi penekanan kepada murid dalam mengenalpasti kaedah, strategi kajian, promosi dan pengurusan dalam mengetengahkan produk kepada pasaran bagi meningkatkan hasil jualan syarikat.
Pengurusan PeruncitanProgram ini menawarkan asas dalam penentuan harga, pengurusan stok, penyusunan barangan bagi tujuan promosi atau kepentingan, khidmat pelanggan serta polisi perniagaan bagi menggalakkan daya maju dalam bidang peruncitan.
PerakaunanProgram ini menawarkan murid dalam pengurusan kewangan syarikat seperti penyediaan buku kira-kira, akaun runcitan, untung dan rugi, imbangan duga serta membuat analisa tentang prestasi syarikat.
Teknologi Sistem Komputer dan RangkaianProgram ini menyediakan murid kepada asas perniagaan, penyelenggaraan, pengoperasian dan konfigurasi sistem komputer serta rangkaian dan penyimpanan data di samping pengurusan pentadbiran dan integrasi sistem maklumat.
Multimedia Kreatif AnimasiProgram ini mendedahkan murid kepada asas penggunaan unsusr media yang pelbagai dalam menghasilkan sesuatu iklan. Mereka juga akan mempelajari konsep Dual Dimension (2D), Kesan Khas (FX) dan animasi lain yang berkaitan.
Rekabentuk Grafik dan Media CetakKursus ini akan mendedahkan murid dengan Desktop Publishing, grafik, pengiklanan, percetakan, label pembungkusan di mana akhirnya akan dijelmakan dalam media cetak.
Teknologi Sistem Pengurusan Pangkalan Data dan AplikasiProgram ini menyediakan murid kepada struktur, konfigurasi, penyediaan sistem pengkalan data dan mengenalin kegunaan serta hubungkaitnya dengan aplikasi web sebagai perantara atau User Interface (UI)
Agroindustri TanamanProgram ini menyediakan murid kepada penyediaan, penanaman dan penjagaan tanaman, mengawal kerosakan tanaman, penyelenggaraan infrastruktur ladang, jentera dan fertigasi serta aktiviti lain berkaitan industri tanaman sehingga urusan penuaian hasil dan pemasaran.
Agroindustri Ternakan RuminanProgram ini mendedahkan murid aspek pengurusan aktiviti ternakan berkaki empat, merangkumi aspek kesihatan, penyediaan makanan, pembiakandan kebersihan kawasan ternakan di samping mengekalkan kualiti produk dan hasil pengeluaran ternakan ruminant. Contoh: lembu, kuda, kambing dan kerbau
Agroindustri Ternakan PoultriProgram ini mendedahkan murid tentang aktiviti ternakan haiwan berkaki dua – unggas (poultry) daripada penyediaan kawasan ternakan, pembersihan, penjagaan kesihatan ternakan sehingga penuaian hasil dan pemasaran ternakan. Contoh: ayam, itik, angsa, burung.
Teknologi Mekanisasi AgroProgram ini mendedahkan murid kepada operasi dan penyelenggaraan tanaman, ternakan, pengurusan lading, penyediaan kawasan penanaman, pengurusan operasi logistik, pembungkusan, pelabelan dan pemasaran hasil.
BioteknologiProgram ini memberi pendedahan kepada teknologi berasaskan biologi bagi peningkatan kualiti dan daya tahan hasil bagi industri agrikultur. Kerja dan amalan yang bersandarkan kepada teknik berasaskan makmal yang dibangunkan dalam penyelidikan biologi seperti penggabungan semula Deoxyribonucleic Acid (DNA) atau proses berasasakan pengkulturan tisu.
AkuakulturProgram ini mengkhususkan murid kepada aktiviti pengurusan ikan air tawar dan ikan hiasan serta kemahiran pembiakan, menternak dan mengusaha, menyediakan, menyelenggara dan menuai hasil akuakultur dalam persekitaran terkawal
HortikulturMurid diberi pendedahan berkaitan tanaman sayuran, rumput turf, bungaan, hiasan, landskap dan hortikultur dan berterusan dan hortikultur organik. Bidang penyelidikan termasuk bioteknologi tanaman, sains dan teknologi biji benih, pembiakan, pertumbuhan dan perkembangan, fisiologi tanaman, nutrisi mineral, pengeluaran tanaman dan fisiologi lepas tuai.
Seni Bina LandskapMurid akan didedahkan dengan kaedah dan teknik penanaman landskap, pemilihan tumbuhan yang sesuai serta bagaimana menyelenggara tanaman tersebut. Di samping itu, murid akan mempelajari bagaimana menggunakan peralatan yang sesuai dan bagaimana membuat lakaran.
Pemprosesan MakananMurid akan didedahkan bagaimana menguruskan hasil pertanian daripada ternakan, buahan, sayuran serta bahan keperluan makanan. Di samping itu, murid akan didedahkan dengan pengurusan sumber manusia

Lokasi Kolej Vokasional

Lokasi kolej dan kursus yang ditawarkan adalah seperti berikut:

1. Johor

 • K. Vokasional ERT Azizah
 • K. Vokasional Batu Pahat
 • K. Vokasional Muar
 • K. Vokasional Kluang
 • K. Vokasional Segamat
 • K. Vokasional Kota Tinggi

2. Melaka

 • K. Vokasional Melaka Tengah
 • K. Vokasional Jasin

3. Negeri Sembilan

 • K. Vokasional Ampangan
 • K. Vokasional Juasseh
 • K. Vokasional Pork Dickson
 • K. Vokasional Dato Maharaja Lela

4. Selangor

 • K. Vokasional Klang
 • K. Vokasional Shah Alam
 • K. Vokasional Gombak
 • K. Vokasional Kajang
 • K. Vokasional Kuala Selangor
 • K. Vokasional Sepang
 • K. Vokasional Sungai Buloh

5. Kuala Lumpur

 • K. Vokasional ERT Setapak
 • K. Vokasional Labuan
 • K. Vokasional Setapak

6. Perak

 • K. Vokasional Gerik
 • K. Vokasional Ipoh
 • K. Vokasional Seri Manjung
 • K. Vokasional Taiping
 • K. Vokasional Teluk Intan

7. Pulau Pinang

 • K. Vokasional Balik Pulau
 • K. Vokasional Seberang Perai
 • K. Vokasional Butterworth
 • K. Vokasional Nibong Tebal
 • K. Vokasional Batu Lanchang

8. Kedah

 • K. Vokasional Kulim
 • K. Vokasional Pulau Langkawi
 • K. Vokasional Alor Setar
 • K. Vokasional Sungai Petani 1
 • K. Vokasional Sungai Petani 2

9. Perlis

 • K. Vokasional Arau
 • K. Vokasional Kangar

10. Kelantan

 • K. Vokasional Bachok
 • K. Vokasional Pasir Mas
 • K. Vokasional Tanah Merah
 • K. Vokasional Pengkalan Chepa

11. Terengganu

 1. K. Vokasional Besut
 2. K. Vokasional Dungun
 3. K. Vokasional Kemaman
 4. K. Vokasional Wakaf Tembesu
 5. K. Vokasional Kuala Berang

12. Pahang

 • K. Vokasional ERT Puteri
 • K. Vokasional Muadzam Shah
 • K. Vokasional Temerloh
 • K. Vokasional Sultan Haji Ahmad Shah
 • K. Vokasional Pertanian Chenor

13. Sabah

 • K. Vokasional Keningau
 • K. Vokasional Beaufort
 • K. Vokasional Lahad Datu
 • K. Vokasional Tawau
 • K. Vokasional Sandakan
 • K. Vokasional Kudat

14. Sarawak

 • K. Vokasional Miri
 • K. Vokasional Sibu
 • K. Vokasional Kuching

Syarat Umum Kemasukan

Syarat umum kemasukan adalah seperti berikut:

 1. Warganegara Malaysia.
 2. Memiliki SPM tahun 2022 dan 2023.
 3. Mendapat kepujian Bahasa Melayu 1103 dan:
  – Kepujian 2 mata pelajaran lain; atau
  – Memiliki Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 (SKM 3)
 4. Calon tidak mempunyai ketidakupayaan penglihatan, ketidakupayaan pendengaran (pekak), ketidakupayaan pertuturan (bisu), ketidakupayaan fizikal (kaki, tangan, lumpuh, dan lain-lain) atau masalah pembelajaran yang menyukarkan kerja-kerja amali.

Cara Memohon

Permohonan boleh dibuat secara atas talian menerusi pautan https://mohon.tvet.gov.my.

Permohonan dibuka mulai 25 Mac sehingga 11 Jun 2024.

Pertanyaan Lanjut

Pertanyaan lanjut mengenai Program Diploma Kolej Vokasional Lepasan SPM 2022/2023, sila hubungi talian 03-8884 5067 atau 03-8884 5154.

Baca juga:

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: