Lafaz Takbir Hari Raya Aidilfitri & Maksudnya

Lafaz Takbir Hari Raya Aidilfitri & Maksudnya

Apabila tibanya Hari Raya Aidilfitri, umat Islam adalah disunatkan untuk bertakbir pada hari tersebut.

Kita disunatkan untuk bertakbir pada Hari Raya Aidilfitri mengikut sighah atau lafaz yang warid daripada Rasulullah SAW, para sahabat ridhwanullah alaihim, dan yang diterima dan diamalkan oleh para ulama zaman berzaman.

Firman Allah Taala yang bermaksud: “Dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan), dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjukNya, dan supaya kamu bersyukur” (Surah al-Baqarah: 185).

Jenis Takbir

Terdapat 2 jenis takbir ketika Hari Raya iaitu:

  • Takbir Mursal:
    • Juga disebut Takbir Mutlak kerana perlaksanaannya tidak terikat dengan waktu solat. Justeru, apabila tenggelam matahari pada malam Hari Raya sama Hari Raya Aidilfiri auatu Aidiladha sehingga takbiratulihram Solat Hari Raya, kita disunatkan untuk bertakbir sepanjang masa.
    • Para ulama menetapkan bahawa perlaksanaan Takbir Mursal bagi Hari Raya Aidilfitri lebih ditekankan berbanding Hari Raya Aidiladha.
  • Takbir Muqayyad: 
    • Perlaksaanan takbir ini terikat dengan perlaksanaan solat-solat maktubah (solat fardhu lima waktu). Ini terpakai untuk Hari Raya Aidiladha yang mana kita disunatkan untuk bertakbir selepas setiap kali solat fardhu.
    • Takbir Muqayyad ini hanya berlaku bagi Hari Raya Aidiladha dan tidak disunatkan pada malam Hari Raya Aidilftri melainkan Takbir Mursal sahaja yang juga lebih ditekankan bagi Aidilfitri.

Waktu Bertakbir

Untuk Hari Raya Aidilfitri, waktunya takbir adalah bermula selepas terbenamnya matahari pada malam raya, iaitu masuk waktu Maghrib 1 Syawal sehinggalah takbiratulihram bagi solat Hari Raya Aidilfitri.

Lafaz Takbir Raya Aidilfitri

Lafaz takbir raya beserta maksudnya adalah seperti berikut:

اللَّهُ أَكْبَرُ، اللَّهُ أَكْبَرُ، اللَّهُ أَكْبَرُ، لَااِلٰهَ اِلَّا اللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ، اللَّهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ

Ertinya : Allah Maha besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, tidak ada Tuhan melainkan Allah dan Allah Maha Besar, Allah Maha Besar dan segala puji hanya milik Allah.

اللَّهُ أَكْبَرُ كَبِيْرًا وَالْحَمْدُ لِلَّهِ كَثِيرًا وَسُبْحَانَ اللَّهِ بُكْرَةً واَصِيْلاً, لَااِلٰهَ اِلَّا اللَّهُ وَلَانَعْبُدُ اِلَّا إِيَّاهُ مُخْلِصِيْنَ لَهُ الدِّيْنَ, وَلَوْ كَرِهَ الكَا فِرُونَ, لَااِلٰهَ اِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ, صَدَقَ وَعْدَهُ, وَنَصَرَ عَبْدَهُ, وَأَعَزَّجُنْدَهُ وَهَزَمَ الْاَحْزَابَ وَاحْدَهُ, لَااِلٰهَ اِلَّااللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ، اللَّهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ

Ertinya : Allah Maha Besar dengan segala kebesaran, segala puji bagi Allah dengan sebanyak-sebanyak puji, dan Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang, tiada Tuhan melainkan Allah dan kami tidak menyembah selain kepada-Nya, dengan memurnikan agama Islam, meskipun orang-orang kafir membencinya. Tiada Tuhan melainkan Allah dengan ke Esaan-Nya, Dia dzat yang menepati janji, dzat yang menolong hamba-Nya dan memuliakan bala tentara-Nya dan menyiksa musuh dengan ke Esaan-Nya. Tiada Tuhan melainkan Allah dan Allah Maha Besar, Allah Maha Besar dan segala puji hanya untuk Allah.

Bacaan Takbir Raya Dalam Rumi

*Allahu akbar Allahu akbar Allahu akbar Laa ilaaha illallahu wallahu akbar Allaahu akbar walillaahil hamd’

Ulang *3 kali

Allahu akbar Allahu akbar Allahu akbar

Allahu akbar kabiiraa

Walhamdulillaahi katsiiraa

Wasubhaanallaahi bukrataw wa asiillaa

Laa ilaaha illallallahu Walaa na’budu illaa iyyaahu

Mukhlishiina lahuddiin

Walau karihal kaafiruun

Laa ilaaha illallallahu wahdah

Sadaqa wa’dah

Wanasora ‘abdah

Wa a’azza jundahu

Wahazamal ahzaaba wahdah

Laa ilaaha illallaahu wallaahu akbar

Allaahu akbar walillaahil hamd’

Sumber: https://muftiwp.gov.my/

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: