TESP 2024: Program Penajaan Pengajian Tertiari MARA

Majlis Amanah Rakyat (MARA) membuka permohonan bagi pelajar lepasan Matrikulasi/Asasi/Diploma yang ingin mendapatkan pinjaman bagi menyambung pengajian ke peringkat Ijazah Pertama menerusi Program Penajaan Pengajian Tertiari (TESP) 2024.

Berikut merupakan info mengenai program penajaan ini dan cara-cara untuk memohon.

Mengenai TESP 2024

TESP ialah program penajaan berbentuk pinjaman Boleh Ubah di bawah MARA untuk pelajar lepasan STPM, Matrikulasi/Asasi/Diploma dan setaraf yang telah ditawarkan pengajian peringkat Ijazah Pertama dalam bidang dan Institusi Pengajian Tinggi (IPT) terpilih.

Pinjaman Boleh Ubah (PBU) yang dimaksudkan adalah pinjaman pelajaran yang diterima boleh dipertimbangkan pengurangan (conversion) bayaran balik berdasarkan prestasi akademik pemohon setelah tamat pengajian tertakluk kepada dasar yang ditetapkan.

Untuk mereka yang berminat, permohonan penajaan telah dibuka bermula 20 Mac 2024 (Rabu) sehingga 01 April 2024 (Isnin), 11.59 malam.

Syarat Umum

Syarat umum yang ditetapkan oleh pihak MARA bagi penajaan ini adalah:

1. Permohon ialah warganegara Malaysia.
2. Had umur pemohon pada 31 Disember 2024 adalah minimum 17 tahun dan tidak melebihi 40 tahun semasa permohonan dibuat.
3. Pemohon serta salah seorang ibu atau bapa adalah Bumiputera.
4. Memiliki kelayakan akademik yang ditetapkan oleh MARA.
5. Memenuhi syarat kelayakan Status Sosio-Ekonomi (SES) keluarga seperti berikut:

Kategori KelayakanPendapatan BulananPendapatan Bulanan
Yuran & Elaun Sara HidupRM12,000 dan ke bawahRM150,000 dan ke bawah
Yuran sahajaRM12,001-RM20,000RM150,001-RM250,000

6. Tidak menerima tajaan/bantuan kewangan daripada mana-mana penaja/agensi lain bagi peringkat pengajian yang sama.Penjamin adalah warganegara Malaysia yang tidak diisytihar muflis (rujuk kelayakan menjadi penjamin di Panduan Permohonan).
7. Pemohon/Ibu/Bapa/Penjaga/Penjamin/Pasangan tidak termasuk dalam senarai hitam (blacklisted) MARA atau dalam tindakan Undang- Undang MARA.
8. Pemohon perlu mendapatkan pengesahan dari doktor bertauliah bahawa pemohon mempunyai kesihatan yang baik iaitu bebas dari sebarang penyakit kronik untuk melanjutkan pengajian.
9 Pemohon mendapat pelepasan/penangguhan kontrak perkhidmatan atau bayaran balik pinjaman daripada badan penaja lain. Bagi pemohon yang sedang dalam perkhidmatan perlu
mendapat kelulusan cuti belajar atau pengesahan bertulis daripada majikan.
10. Pemohon tidak pernah ditamatkan bantuan oleh mana-mana badan penaja atas sebab tindakan disiplin, menyalahi undangundang negara dan tidak pernah diberhentikan oleh mana-mana Institusi Pendidikan atas masalah akademik/disiplin.

Syarat Akademik

Selain itu, pemohon juga perlu memenuhi syarat-syarat akademik yang ditetapkan.

i) Pelajar Baharu

 1. Asasi/Matrikulasi/Persediaan/Diploma : Pemohon mendapat CGPA 3.00 ke atas di peringkat Asasi/Matrikulasi/Persediaan/STPM serta setaraf; atau
 2. A-Level: Memperolehi sekurang-kurangnya 6 mata dalam 3 subjek termasuk subjek Matematik sekurang-kurangnya Gred C; atau
 3. International Baccalaureate (IB): Memperolehi sekurang-kurangnya 24 mata termasuk Matematik sekurang-kurangnya 4 mata; dan
 4. Telah memulakan pengajian peringkat Ijazah Pertama sebelum tarikh iklan ditutup serta mempunyai baki tempoh pengajian tidak kurang daripada 1 tahun (12 bulan) dari tarikh permohonan dibuat tidak termasuk semester terkini/semasa.

ii) Pelajar Sedia Ada

 1. Bidang selain perubatan dan pergigian: Memperolehi sekurang-kurangnya CGPA > 3.00 bagi semester terdahulu/terkini.
 2. Bidang perubatan dan pergigian: Memperolehi keputusan lulus bagi semester terdahulu/terkini.
 3. Sedang mengikuti pengajian serta mempunyai baki tempoh pengajian tidak kurang daripada 1 tahun (12 bulan) dari tarikh permohonan dibuat tidak termasuk semester terkini/semasa.

iii) Syarat Akademik Lain

 1. Sijil Pelajaran Malaysia (SPM): Lulus dengan kepujian dalam subjek Bahasa Melayu dan lulus dalam subjek Sejarah.
 2. Syarat-syarat lain yang telah ditetapkan.

iv) Lain-lain syarat

 1. Pemohon sedang mengikuti pengajian di IPT tidak termasuk yang sedang menangguh pengajian atau digantung pengajian atas pelbagai sebab.
 2. Pemohon sedang mengikuti pengajian secara sepenuh masa di IPT tidak termasuk program pengajian secara separuh masa, jarak jauh dan dalam talian.
 3. Kelayakan akademik bagi program perubatan, pergigian, farmasi lain mestilah memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh Badan-Badan Profesional berkaitan.
 4. Kursus yang diikuti telah mendapat akreditasi penuh oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) atau mendapat pengiktirafan BadanBadan Profesional yang berkaitan seperti Majlis Peguam, Malaysian Medical Council (MMC), Lembaga Arkitek Malaysia (LAM), Board of Engineers Malaysia (BEM) dan sebagainya.
 5. Pemohon yang telah memiliki kelayakan akademik bagi peringkat pengajian yang sama dengan permohonan ini tidak akan dipertimbangkan.

Cara Memohon TESP MARA

Permohonan penajaan boleh dibuat menerusi langkah-langkah berikut:

 1. Layari portal permohonan iaitu https://educationloan.mara.gov.my/v4/sa/#/Login.
 2. Klik ‘Daftar Sekarang.’
 3. Isi butiran yang diperlukan dan klik butang ‘Daftar Akaun.’
 4. Log masuk dengan memasukkan no kad pengenalan dan kata laluan.
 5. Isi maklumat permohonan dengan lengkap dan betul.
 6. Klik butang ‘Hantar permohonan.’

Sila ambil perhatian bahawa Permohonan yang tidak mendapat maklum balas daripada pihak MARA selepas 3 bulan daripada tarikh tutup iklan adalah dianggap tidak berjaya dan keputusan adalah muktamad.

Garis Panduan Permohonan

Garis panduan permohonan boleh dirujuk melalui file di bawah:

Info Lanjut

Info lanjut mengenai TESP, sila hantar email ke alamat berikut:

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: