Ketahui 6 Keunikan & Keistimewaan Malaysia

Malaysia merupakan antara negara yang sering dikunjungi ramai pelancong sebagai destmasi percutian saban tahun kerana keistimewaan Malaysia.

Banyak tempat-tempat pelancongan yang menarik yang membuatkan negara ini tidak pernah sepi pengunjung terutama.

Keistimewaan Malaysia bukan sahaja menarik pelancong di benua Asia seperti Singapura, Thailand, Jepun, dan China, tetapi juga di seluruh dunia.

Tidak dapat dinafikan Malaysia mempunyai banyak produk pelancongan menarik yang boleh diterokai.

Ini dapat dilihat apabila setiap negeri di dalam Malaysia mempunyai produk pelancongan yang mampu menggamit kedatangan pelancong.

Keunikan & Keistimewaan Malaysia

1) Cuaca dan Iklim

Malaysia merupakan negara yang iklimnya ialah khatulistiwa namun bagi sesetengah tempat di Malaysia, terutamanya di bahagian utara Semenanjung Malaysia dan utara Sabah, tempat-tempat ini mengalami iklim monsun tropika.

Cuaca panas dan sejuk yang dialami di Malaysia menarik minat ramai pelancong untuk berkunjung terutama pelancong yang datang clan negara beriklim sejuk.

Para pelancong sudah tentu akan berasa selesa di Malaysia untuk menikmati panas matahari yang jarang mereka rasai di negara asal.

2) Tarikan Pelancong yang Semulajadi yang Pelbagai dan Menawan

Walaupun Malaysia bukan negara kepulauan, negara ini mempunyai banyak pulau eksotik dengan sumber semula jadi bawah air yang menawan.

Selain itu, anda juga boleh singgah ke pelbagai pantai yang cantik di Malaysia, baik Malaysia barat mahupun Malaysia Timur.

Bukan itu sahaja, Malaysia juga mempunyai tarikan semula jadi lain berupa gunung, taman negara, hutan belantara, sungai, air terjun dan juga perkampungan pelancong.

Beberapa pulau dan pantai di Malaysia malah telah menjadi syurga snorkeling dan menyelam bagi penggemar sukan air.

Pelbagai tarikan pemandangan indah yang ditawarkan oleh pelbagai tarikan alam semula jadi di Malaysia telah banyak terdedah di media sosial, sehingga ramai pelancong berasa ingin tahu dan berminat untuk datang bercuti.

3) Bajet Percutian Mampu Milik

Para pelancong yang datang ke negara ini tidak memerlukan bajet percutian yang besar.

Ini kerana kadar tukaran mata wang di negara ini masih munasabah supaya para pelancong boleh menikmati segala-galanya pada harga yang agak berpatutan.

Bermula dari kos penginapan, harga makanan, dan bayaran masuk ke pelbagai tarikan pelancong di Malaysia, ianya dilihat agak murah.

Sebenarnya terdapat banyak tempat pelancongan percuma yang boleh menjadi alternatif percutian murah di Malaysia.

4) Infrastruktur yang Mencukupi

Infrastruktur yang mencukupi merupakan salah satu ciri yang membuatkan pelancong berasa selesa melancong ke Malaysia.

Malah pelbagai infrastruktur di negara ini bertaraf juga antarabangsa bermula dari mod penerbangan hingga pengangkutan darat, Malaysia boleh dikatakan setanding dengan negara maju.

Apabila melancong untuk meneroka pelbagai kawasan pelancongan di Malaysia, anda boleh menaiki pelbagai pengangkutan awam seperti LRT, monorel, atau komuter.

Satu lagi nilai tambah yang menjadikan Malaysia istimewa ialah rangkaian komunikasi yang mencukupi supaya pengembara boleh menikmati Wifi percuma di kebanyakan tempat di Malaysia.

5) Kaya dengan Tradisi dan Budaya

Malaysia dikenali sebagai negara multietnik kerana penduduknya terdiri daripada banyak suku kaum.

Bukan hanya Melayu, tetapi juga Malaysia terdiri daripada etnik Cina, India dan pelbagai suku kaum lagi.

Kepelbagaian ini mewujudkan tradisi dan budaya yang agak pelbagai di negara ini.

Anda boleh menemui banyak tempat pelancongan yang mempunyai bangunan dengan gaya seni bina tipikal Cina.

Pelbagai jenis budaya yang wujud di Malaysia turut mempengaruhi kepelbagatan kulinari atau makanan yang wujud di negara ini. Bukan sahaja masakan istimewaan Melayu, tetapi anda juga akan menemui masakan Cina dan India apabila menjamu selera di pelbagai tempat makan di Malaysia.

Selain itu, anda juga boleh menonton pelbagai persembahan kesenian dan kebudayaan di Malaysia pada waktu-waktu tertentu.

6) Penduduk yang Mesra

Malaysia juga mempunyai penduduk yang mesra dan kemesraan masyarakat setempat menyambut kedatangan pelancong adalah satu lagi keistimewaan Malaysia.

Sikap mesra telah menjadi tradisi di hampir semua negara di Asia tetapi suasana mesra di Malaysia terasa begitu kuat sehinggakan anda berasa seperti berada di negara sendiri.

Sumber: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0EKo5DrR4jT7F1JbRW8mBhqiWtHUnH5abUecDnbgokZX73ohc8boRYtvbtEnCyYVHl&id=100079561013990

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: