Permohonan Tingkatan 1 Tahfiz Profesional MNTP 2024

Permohonan pengambilan pelajar Tingkatan Satu Tahfiz Profesional Maahad Tahfiz Negeri Pahang (MNTP) boleh dibuat mulai 3 Oktober 2023.

Untuk makluman, MTNP telah bermula dengan titah diRaja Kebawah Duli Yang Teramat Mulia Tengku Mahkota Pahang supaya diwujudkan sebuah institusi seperti Akademi Al-Quran bertujuan melahirkan para hafiz dan juga qari/qariah yang berwibawa.

Ini memandangkan Pahang tidak mendapat tempat yang baik di peringkat kebangsaan mahupun di peringkat antarabangsa dalam Majlis Tilawah Al-Quran.

Ini membawa kepada suatu bentuk kerjasama dengan pihak Darul Quran JAKIM telah dibentuk pada tahun 1996 untuk melaksanakan program Diploma Tahfiz Al-Quran Wal-Qiraat (MTQP) di Masjid Negeri Sultan Ahmad Shah 1, Kuantan.

Mengenai Tahfiz Profesional

Tahfiz Profesional ialah program yang dianjurkan oleh MNTP bermula pada tahun 2007 dengan pengambilan pelajar dari serata negeri Pahang dengan syarat kelayakan asas yang telah ditetapkan di dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR).

Pelajar-pelajar yang layak akan mendapat pembiayaan penuh biasiswa Yayasan Pahang bagi meneruskan peluang pendidikan peringkat menengah di sekolah ini.

Kurikulum MNTP

Pelajar yang bersekolah di sekolah ini akan mengikuti kurikulum hafazan al-Quran 30 juzuk selain didedahkan dengan pengajian akademik Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) sebagaimana pelajar di sekolah harian biasa.

Selain itu, pelajar juga adakan juga turut didedahkan dengan kemahiran berbahasa Arab dan Inggeris di samping ilmu asas yang lain.

Pengajian mereka akan berlangsung selama lima tahun dan mereka akan menjalani peperiksaan awam KPM iaitu Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Syarat Umum Kelayakan

Syarat umum kelayakan yang ditetapkan adalah seperti berikut:

  1. Anak Jati Negeri Pahang dengan takrifan pemohon atau ibu atau bapa mestilah lahir di Negeri Pahang.
  2. Berumur tidak melebihi 13 tahun.
  3. Memperolehi 6A dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR).
  4. Boleh membaca Al-Quran dengan baik.
  5. Lulus dalam temuduga dan ujian simulasi yang dijalankan.
  6. Memliki personaliti dan sahsiah yang baik.

Cara Memohon

Permohonan boleh dibuat secara atas talian menerusi pautan https://tahfizpahang.edu.my.

Info Lanjut

Info lanjut mengenai permohonan pelajar Tingkatan Satu Tahfiz Profesional Maahad Tahfiz Negeri Pahang 2024, sila hubungi MNTP di talian 09-534 3333.

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: