eBeliaRahmah: Pendaftaran eWallet RM200 Mulai 26 Jun

Belia berumur 18 hingga 20 tahun atau pelajar sepenuh masa yang menuntut di institut pengajian tinggi (IPT) boleh mula membuat pendaftaran bagi program eBeliaRahmah.

Dalam Belanjawan 2023 yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Februari yang lalu, salah satu inisiatif yang diumumkan kepada golongan belia adalah pemberian eBeliaRahmah sebanyak RM200 kepada belia berusia 18 hingga 20 tahun.

Pemberian inisiatif ini akan melibatkan peruntukan kerajaan persektuan sebanyak RM400 juta.

Inisiatif ini selain membantu meringankan beban kos sara hidup belia, pemberian ini juga akan menggalakkan penggunaan eWallet untuk menjalankan transaksi pembelian.

Ini merupakan salah satu inisiatif yang diumumkan oleh kerajaan yang diumumkan dalam Belanjawan 2023 yang melibatkan peruntukan keseluruhan sebanyak RM388.1 bilion.

Inisiatif eBeliaRahmah

Untuk makluman, ini juga telah dijalankan sebelum ini pada setiap tahun khusus kepada golongan belia.

Dalam Belanjawan 2022 sebagai contoh, kerajaan sebelum ini juga telah mengumumkan pelaksanaan ePemula berjumlah RM200 kepada belia 18 tahun sehingga 20 tahun yang layak.

Penyedia Perkhidmatan

Inisiatif ini akan melibatkan 3 penyedia perkhidmatan eWallet yang akan terlibat iaitu:

  • Touch ‘n Go eWallet
  • Boost
  • Setel

Penerima Yang Layak

Setakat ini, penerima yang layak untuk menerima inisiatif ini adalah belia yang berumur 18 hingga 20 tahun.

Selain itu, mereka juga perlulah berstatus aktif sebagai pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi di Malaysia.

Cara Mendaftar

Pendaftaran boleh dilakukan melalui aplikasi penyedia perkhidmatan e-dompet iaitu Boost, Setel dan Touch ‘n Go eWallet. 

Tempoh pendaftaran dan tuntutan insentif adalah mulai 26 Jun 2023 sehingga 22 Ogos 2023, manakala kredit serta manfaat padanan daripada penyedia perkhidmatan e-dompet terlibat boleh dibelanjakan secara ‘offline’ sehingga 31 Ogos 2023.

Insentif Tambahan

Kredit RM200 ini juga boleh dimanfaatkan di peruncit/peniaga yang menerima pembayaran melalui kod QR DuitNow dengan menggunakan salah satu eWallet yang terlibat dalam program ini dan ianya tertakluk kepada transaksi yang dibenarkan.

Selain bantuan RM200 dalam bentuk kredit eWallet daripada Kerajaan, penyedia perkhidmatan eWallet terlibat turut akan memberikan insentif tambahan dalam bentuk baucar, pulangan tunai (cashback) atau diskaun mata ganjaran (rewards points) sepanjang tempoh program ini.

Maklumat Lanjut

Maklumat lanjut mengenai eBeliaRahmah, sila layari laman web https://budget.mof.gov.my/manfaat/faq/ebeliarahmah.html.

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: